Veniturile totale operationale ale Transelectrica au inregistrat o scadere in procent de 32% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior (3.308 mil lei la 9L 2023 fata de 4.884 mil lei la 9L 2022), in contextul diminuarii semnificative a veniturilor din activitatile zero-profit (piata de echilibrare, servicii de sistem tehnologice) si productia de imobilizari necorporale-CPT suplimentar, concomitent cu scaderea de 2,1 TWh a cantitatii de energie electrica livrata consumatorilor (37,44 TWh in 9L 2023 fata de 39,50 TWh in 9L 2022).
Cheltuielile totale operationale (inclusiv amortizare) realizate la 9L 2023 au inregistrat o scadere in procent de 30% comparativ cu perioada similara a anului anterior (3.078 mil lei la 9L 2023 fata de 4.388 mil lei la 9L 2022), in principal din activitatile zero-profit (piata de echilibrare), a cheltuielilor cu achizitia energiei electrice pentru consumul propriu tehnologic si a cheltuielilor privind serviciile executate de terti.
Rezultatul net la sfarsitul celor 9L 2023 in valoare de 207 mil lei, a inregistat o diminuare cu 212 mil lei fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent, datorita in principal faptului ca in anul curent valorile inregistrate ca venituri din capitalizarea CPT au fost sub nivelul celor din perioada similara a anului precedent (2,7 mil la 9L 2023 vs 279,2 mil la 9L 2022).
Acest venit special, a fost constituit pentru partea din costul total CPT care nu a fost acoperita de tariful de transport. Precizam ca acest venit este de natura nemonetara, incasarea acestuia urmand a fi realizata de Campanie in mod esalonat prin tariful de transport in urmatorii cinci ani (2023-2027) in conformitate cu prevederile legislative incidente.
Managementul Companiei aplica o abordare prudenta in directia reducerii costurilor Transelectrica, iar una din preocuparile de baza o reprezinta consolidarea permanenta si extinderea infrastructurii de transport, prin modernizarea acesteia pe baza tehnologiilor celor mai performante, asigurandu-se astfel conditiile necesare pentru ca reteaua electrica de transport al energiei electrice sa corespunda cerintelor actuale si viitoare de piata.
Segmentul activitatilor cu profit permis: Pe zona principala a activitatilor de baza (transport si dispecerizare SEN) s-a inregistrat o diminuare de 14% a veniturilor (1.504 mil lei in 9L 2023 fata de 1.740 mil lei in 9L 2022) scadere datorata in principal reducerii veniturilor din capitalizarea CPT si a veniturilor din alocarea capacitatii de interconexiune.
Scaderea veniturilor din interconexiune (255 mil lei in 9L 2023 fata de 315 mil lei in 9L 2022) se datoreaza in principal nivelului de utilizare in perioada analizata a disponibilitatilor capacitatii de interconexiune de catre traderii de pe piata de energie electrica.
Costurile cu achizitia energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) au fost in suma de 377 mil lei, mai mici cu 41% (-259 mil lei) comparativ cu ianuarie-septembrie 2022, in principal influentate de prevederile art.23^1 din OUG nr.153/2022. Transelectrica a achizitionat energie electrica pentru acoperirea a cca 75% din cantitatea aferenta prognozei de CPT validate prin mecanismul de achizitie centralizata de energie electrica (MACEE), la un pret de achizitie reglementat.
Masurile luate la nivel european in vederea eficientizarii consumului de energie, inlocuirea gazului rusesc, reducerea cererii din zona industriala, precum si cresterea ponderii energiei eoliene, in conditiile unei ierni atipice si calduroase, au condus la o scadere a consumului cantitatilor tranzactionate pe pietele pe termen scurt si a preturilor energiei pe aceste piete.
Astfel, pretul mediu al energiei achizitionate pe piata zilnica si intrazilnica pe primele 9 luni a fost mai mic cu 48% fata de pretul din perioada similara a anului 2022, mentinandu-se totusi mai ridicat decat pretul din anii precedenti.
Segmentul activitatilor zero-profit a inregistrat un rezultat negativ de 90 mil lei, in scadere fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Cadrul de reglementare specific activitatilor zero profit contine mecanisme de regularizare care asigura compensarea excesului sau deficitului de venituri raportat la nivelul cheltuielilor necesare pentru desfasurarea activitatilor respective.